Release 19/12/2018

In deze release is een belangrijke wijziging doorgevoerd in de testuitvoer module. Vanaf nu zijn er twee soorten testruns:

  1. Testruns die de volgorde van het uitvoeren van de testcases afdwingen.
  2. Testruns waarbij de volgorde van het uitvoeren van de testcases niet van belang is.

Met het nieuwe testrun veld Volgorde aanhouden (ja/nee) wordt aangegeven of bij het uitvoeren van de testrun de volgorde van testcases moet worden aangehouden (afgedwongen) of niet. Bij het maken van nieuwe testruns staat dit standaard op ja. 


Wanneer het veld Volgorde aanhouden standaard op nee moet staan dan kan dit worden aangepast in de customizing in Testersuite (tabblad Testrun -> veld Volgorde aanhouden). Gebruikers met de rol Beheerder kunnen dit aanpassen.


  1. Testruns die de volgorde afdwingen (Volgorde aanhouden = ja)
    Het aanhouden van de volgorde van testcases (van boven naar beneden) wordt afgedwongen. Het is niet mogelijk om daarvan af te wijken. Deze testruns hebben een zogenaamde actieve tester en een actieve testcase. De actieve tester wordt weergegeven op het tabblad Details van de testrun. Dit is de persoon of groep die aan de beurt is om een testcase in de testrun uit te voeren. De testcase die moet worden uitgevoerd is de actieve testcase. In het tabblad testcases is de actieve testcase te herkennen aan een zandloper icoontje:   Dit icoontje wordt tijdens het uitvoeren van een testrun achter de testcase getoond die actief is. Van boven naar beneden wordt tijdens het uitvoeren steeds een volgende testcase de actieve testcase en daarmee een volgende persoon of groep de actieve tester. Op de startdatum van de testrun wordt een mail gestuurd naar de actieve tester van de testrun (de eerste tester die aan de beurt is om te gaan testen). Daarna wordt bij het uitvoeren van de testrun steeds de volgende tester (persoon of groep) gemaild als hij aan de beurt is om een testcase uit te voeren (als hij de actieve tester is geworden).
  2. Testruns die de volgorde niet afdwingen (Volgorde aanhouden = nee)
    In dit type testruns is er geen sprake meer van een actieve tester en een actieve testcase. Alle testers kunnen tegelijk hun testcases in de testrun uitvoeren. Er zijn geen afhankelijkheden tussen de testcases dus de volgorde hoeft niet te worden aangehouden.Op de startdatum van de testrun wordt een mail gestuurd naar alle testers (personen en groepen) die testcases moeten uitvoeren in de testrun.

In de lijst met testruns is het veld Volgorde aanhouden ook als kolom beschikbaar gekomen. Op die manier kan eenvoudig worden gefilterd en/of gesorteerd op testruns waarbij de volgorde wordt afgedwongen en testruns waarbij dit niet het geval is.