Naast de oplossing voor een aantal bugs zijn in deze release de volgende verbeteringen en nieuwe functies beschikbaar gekomen:
- Eerste versie van de vereenvoudigde testuitvoer modus
- Standaard waarde instellen voor checkboxes
- Inactieve gebruikers niet meer mailen
1. Eerste versie van de vereenvoudigde testuitvoer modus
In het kader van ‘de kracht van eenvoud’ zijn we al enige tijd bezig met de ontwikkeling van nieuwe schermen voor het uitvoeren van testruns. Doelstelling is om gebruikers die weinig met Testersuite werken zonder enige uitleg voorgedefinieerde testcases en testscenario’s te laten doorlopen. De nieuwe testuitvoer modus is te benaderen via een nieuw linkje op het homescherm.
Vervolgens wordt een lijst geopend met de testcases die de gebruiker moet uitvoeren. Per testrun worden de testcases getoond waar de gebruiker (of de groep waar de gebruiker in zit) tester voor is. Deze lijst wordt gesorteerd op start- en einddatum van de testrun (testrun die het eerst moet worden uitgevoerd staat bovenaan de lijst).
Door op een testcase te klikken wordt de testcase geopend en worden de stappen van de testcase getoond. De eerstvolgende stap die nog niet is uitgevoerd wordt geopend
Per stap wordt links aangegeven wat een gebruiker moet uitvoeren. Aan de rechter kant kan een een gebruiker het resultaat van de stap invoeren. Wanneer er tekst in het resultaat veld wordt ingevoerd dan wordt dit direct opgeslagen. Daarnaast is het mogelijk om bijlagen te plakken (van het klembord) of te uploaden. Er kan worden gekozen voor een status en wanneer de stap Niet OK is dan wordt direct de mogelijkheid geboden om een bevinding te registreren.
Naast het invoeren van de detailgegevens is het uiteraard ook mogelijk om bijlagen (screen shots) toe te voegen. Het direct bewerken van afbeeldingen is hier nog niet mogelijk. Dit wordt in een volgende release toegevoegd.
Rechts bovenin het scherm kan een gebruiker door de uit te voeren tests bladeren en de lijst met uit te voeren tests openen.
Tijdens het uitvoeren van tests is het ook mogelijk om de testsappen te wijzigen. Het was altijd al mogelijk mogelijk tijdens het uitvoeren van tests wijzigingen door te voeren maar ook dit is nog eenvoudiger gemaakt. Op die manier wordt ook het zogenaamde exploratory testing ondersteund waarbij tijdens het testen de testcases worden opgebouwd. Het aanpassen van de test kan via een klein pull down menu in de stap.
Het is mogelijk om een stap te wijzigen, te verwijderen of om een nieuwe stap in te voegen. Bij het wijzigen van een stap worden de instructies in de edit modus getoond. Daarbij is het ook mogelijk om bijlagen die bij de instructies horen te verwijderen of toe te voegen.
Voordat een wijziging wordt doorgevoerd wordt gevraagd of de wijziging ook moet worden doorgevoerd in de oorspronkelijke testcase in de module Testontwerp.
Wanneer een gebruiker daarvoor kiest dan wordt de wijziging niet alleen in de testcase in de testrun maar ook in de testcase in de module Testontwerp doorgevoerd.
2) Standaard waarde instellen voor checkboxes
Beheerders kunnen in de customizing bij verschillende type velden een standaard waarde instellen. Vanaf deze release is dit ook mogelijk geworden voor velden van het type checkbox. Dit type veld is standaard in te stellen op aan of uit.
Meer info over het instellen van standaard waardes is hier te vinden.
3) Inactieve gebruikers niet meer mailen
Op basis van de workflow instellingen worden Testersuite gebruikers bij verschillende gebeurtenissen automatisch gemaild. Bijvoorbeeld wanneer een gebruiker aan de beurt is om een test uit te voeren. Tot op heden werd hierbij geen rekening gehouden of een gebruikersaccount actief is of niet. Vanaf deze release worden er geen automatische mails meer verstuurd naar inactieve gebruikersaccounts.