Testtrajecten en testsoorten

Testtrajecten
Iedere change, release of project wordt in Testersuite ondergebracht in een testtraject. Binnen een testtraject vinden de volgende testactiviteiten plaats:

  • registreren van de te testen producten en requirements;
  • uitvoeren van een product risico analyse
  • specificeren van de te testen situaties (testcases en testscenario’s);
  • plannen, uitvoeren en coördineren van de testcases (testruns);
  • registreren en coördineren van de (test)bevindingen;
  • rapporteren over testdekking en -voortgang.

Testsoorten
In de wat complexere testtrajecten worden de testactiviteiten vaak ondergebracht in zogenoemde testsoorten. Voorbeelden van veel voorkomende testsoorten zijn: unittest, systeemtest en gebruikers acceptatietest. De unit-en systeemtest worden in de regel uitgevoerd door IT mensen. De gebruikers acceptatietest wordt meestal uitgevoerd door business mensen (de gebruikers van het systeem).

In Testersuite wordt binnen testtrajecten een indeling gemaakt in testsoorten. Welke testsoorten beschikbaar zijn kan per organisatie verschillen. De Testersuite beheerder binnen jouw organisatie kan nieuwe testsoorten aanmaken en bestaande testsoorten wijzigen.

Ter verduidelijking wordt in de volgende afbeelding de relatie tussen testtrajecten, testsoorten en testactiviteiten weergegeven:

Vanaf het ontwerpen van testcases en testscenario’s kan onderscheid worden gemaakt in verschillende testsoorten. Aansluitend kunnen per testsoort testruns worden ingepland en komen de testbevindingen voort uit een bepaald testsoort. In de rapportage module is het mogelijk om per testsoort te rapporteren. Bijvoorbeeld de voortgang van het uitvoeren van tests voor de GAT.

Wanneer een testtraject niet op basis van testsoorten moet worden ingedeeld maar er behoefte is aan een andere fasering binnen het testtraject dan is dat ook mogelijk. In dat geval kan een beheerder het veld Testsoorten in de customizing een andere naam geven, bijvoorbeeld Sprint. De waardes van het veld worden dan bijvoorbeeld aangepast van UT, SIT, GAT naar sprint 1, sprint 2  en sprint 3. Vervolgens is het mogelijk om binnen een testtraject de activiteiten per sprint in te delen en per sprint te rapporteren.