Workflow instellingen (E-mails)

Om de samenwerking tussen Testersuite gebruikers in goede banen te leiden is het mogelijk om automatisch taken per mail te versturen. Deze ‘workflow’ functie werkt binnen testtrajecten (niet in de Masterlist!) en kan worden ingeschakeld voor het automatisch mailen van requirements, testcases, testscenario’s, bevindingen en testruns (uit te voeren tests).

Automatisch mailen van requirements, testcases, testscenario’s en bevindingen
Het is mogelijk om requirements, testcases, testscenario’s of bevindingen automatisch te laten versturen naar aanleiding van status wijzigingen. Hieronder wordt de werking van het automatisch mailen van bevindingen beschreven. Voor requirements, testcases en testscenario’s werkt dit exact hetzelfde.

In de Customizing kan de ‘workflow’ worden aangepast. Ga in de customizing naar het tabblad Bevindingen. Rechts op het scherm bevindt zich de instelling voor het automatisch mailen van bevindingen. Deze functie kun je in- en uitschakelen door de checkbox voor Automatisch bevindingen mailen aan of uit te zetten.

Wanneer je rechts op het potlood knopje klikt dan wordt een light-box geopend voor het instellen van status overgangen en mail acties.

E-mails groeperen
Als gevolg van een massa-wijziging kan een gebruiker in één keer meerdere bevindingen mails ontvangen (voor iedere bevinding één mail). Wanneer de checkbox e-mails groeperen aan staat dan worden de e-mails in die situatie samengevoegd tot één e-mail.

In de tabel kunnen workflow regels worden toegevoegd of verwijderd. Verwijderen kan met het  knopje  achter een regel. Workflow regels toevoegen kan met de knop Nieuwe regel toevoegen.

Voorbeeld: afgewezen bevindingen moeten per mail naar de testmanager van het testtraject  worden gestuurd. Voeg dan de volgende regel toe en klik vervolgens op Opslaan.

Het is mogelijk om automatische mails te sturen naar:

• Een rol in het testtraject (bijvoorbeeld de testmanager)
  • Een rol in de bevinding (bijvoorbeeld de behandelaar)
  • Een rol in het product of requirement waar de bevinding aan gekoppeld is (bijvoorbeeld de functioneel beheerder van het product of de ontwikkelaar van de requirement)
  • Een Testersuite gebruiker
  • Een Testersuite gebruikersgroep
  • Een vast mailadres

Automatisch mailen van uit te voeren tests (testruns)
Om testers te informeren dat ze tests (testcases in testruns) moeten uitvoeren worden er automatisch mails verstuurd. In de Customizing kan deze ‘workflow’ worden aangepast. Ga in de customizing naar het tabblad Testruns. Rechts op het scherm bevindt zich de instelling voor het automatisch mailen van testruns. Deze functie kun je in- en uitschakelen door de checkbox voor Testers op de hoogte stellen via e-mail aan of uit te zetten.

Wanneer je rechts op het potlood knopje klikt dan wordt een light-box geopend voor het instellen van e-mail regels voor het mailen van testruns. Het wel of niet samenvoegen van e-mails als er meerdere e-mails tegelijk worden verstuurd is aan of uit te zetten met de checkbox Testrun E-mails groeperen.

Het is mogelijk om in te stellen wanneer testruns naar de testers verstuurd moeten worden. Bijvoorbeeld op de startdatum, één dag voor de einddatum en één dag na het verlopen van de einddatum. In Testersuite draait iedere nacht een job voor het versturen van testruns. Daarvoor wordt gekeken naar de e-mail regels die hier zijn ingesteld.