Release 01/05/2019

Naast de oplossing voor een aantal bugs komen in deze release de volgende verbeteringen en nieuwe functies beschikbaar:

Actieve tester voor testruns zonder volgorde
In de release van 19 december 2018 is er onderscheid gekomen tussen testruns waarin de volgorde van het uitvoeren van de testcases wordt afgedwongen (Volgorde aanhouden = ja) en testruns waarin dit niet het geval is (Volgorde aanhouden = nee). Of de volgorde moet worden afgedwongen is in te stellen in de detailgegevens van een testrun.

Wanneer de volgorde moet worden afgedwongen (Volgorde aanhouden = ja) dan geeft het veld Actieve tester aan welke tester aan de beurt is om zijn testcase uit te voeren. In deze testruns is er altijd één actieve tester. Wanneer de volgorde niet hoeft te worden afgedwongen (Volgorde aanhouden = nee) dan is er geen sprake meer van een actieve tester. Het veld Actieve tester wordt dan niet meer getoond.

Vanaf deze release hebben de testruns met Volgorde aanhouden = nee ook een actieve tester. Deze testruns kunnen echter meerdere actieve testers hebben omdat alle testcases tegelijk kunnen worden uitgevoerd; er wordt tenslotte geen volgorde afgedwongen. Wanneer de testcases in een testrun verschillende testers hebben dan krijgt het veld Actieve tester de waarde ‘Meerdere testers’. Wanneer alle testcases dezelfde tester hebben dan wordt deze tester de actieve tester. Om te bepalen of er sprake is van meerdere testers of van één tester wordt alleen gekeken naar de testcases die nog niet zijn afgerond.

Voorbeeld van een testrun met Volgorde aanhouden = nee

Deze testrun heeft vier testcases en twee verschillende testers (Karin en Koen). Beiden hebben hun tests nog niet afgerond. Een testcase is afgerond als deze de status OK of Overgeslagen heeft. In dit voorbeeld zal het veld Actieve tester de waarde ‘Meerdere testers’ krijgen.

Koen gaat door met testen en heeft op een bepaald moment zijn test afgerond (testcase heeft de status OK gekregen).

Vanaf dat moment hebben alle testcases die nog niet zijn afgerond dezelfde tester (Karin). Dit betekent dat de waarde van het veld Actieve tester in deze testrun zal veranderen van ‘Meerdere testers’ in ‘Karin Hoppenberg’.

Voorbeeld van een testrun met Volgorde aanhouden = ja

Deze testrun heeft vier testcases en twee verschillende testers (Karin en Koen). Karin is de eerste tester die haar test moet uitvoeren. Ze is al gestart met testen maar ze is nog niet klaar. Alleen haar testcase kan worden uitgevoerd omdat de volgorde wordt afgedwongen. Dit wordt aangeduid met het zandloper  icoontje. In dit voorbeeld zal het veld Actieve tester de waarde ‘Karin Hoppenberg’ krijgen.

Karin gaat door met testen en heeft op een bepaald moment haar test afgerond (testcase heeft de status OK gekregen).

Vanaf dat moment is Koen aan de beurt om zijn test uit te voeren. Dit betekent dat de waarde van het veld Actieve tester in deze testrun zal veranderen van ‘Karin Hoppenberg’ in ‘Koen van Voren’. Wanneer Koen klaar is met zijn testcase dan kan de volgende testcase worden uitgevoerd en wordt Karin Hoppenberg weer de actieve tester. En zo verder.