Filteren en sorteren

Binnen lijstschermen kan op één of meerdere kolommen gefilterd worden. Daarnaast is het mogelijk om op iedere kolom te sorteren.

Filteren met keuzelijst
Er zijn verschillende manieren om te filteren in lijstschermen. De volgende type kolommen bevatten een  knop waarmee een keuzelijst geopend kan worden:
– Kolommen met vaste waardes (bijvoorbeeld Status of Prioriteit)
– Kolommen met gebruikers (bijvoorbeeld Tester of Behandelaar)
– Product/Requirement kolommen.

Een voorbeeld van een keuzelijst bij de kolom Status in de lijst met Bevindingen:

Wanneer je een waarde selecteert door de checkbox aan te vinken dan wordt direct gefilterd op die waarde. Wanneer je alle regels eruit wilt filteren die geen waarde bevatten dan selecteer je Geen waarden. Deze optie wordt alleen getoond wanneer er regels zijn die geen waarde hebben in de betreffende kolom.

Filteren op vrije tekst
Bij alle kolommen – behalve bij datum(tijd) kolommen – kan worden gefilterd door in het invoerveld boven een kolom tekst in te voeren. Vervolgens kan met de  knop, rechts van het invoerveld de filter worden ingesteld. Om de filteropdracht te verfijnen kan op de volgende manier gebruik worden gemaakt van twee speciale karakters (* en “):

• Invoer: *test
    Resultaat: filter op alles wat eindigt op test
  • Invoer: test*
    Resultaat: filter op alles wat begint met test
  • Invoer: “test”
    Resultaat: alles wat precies test heeft

Filteren op datum(tijd) kolommen
Op een aantal plaatsen bevinden zich datum kolommen en datum/tijd kolommen. Bij deze kolommen is het niet mogelijk om vrije tekst in te voeren in het filterveld. Wanneer je op de  knop rechts van het filterknopje (of op het filterveld zelf) klikt dan wordt een box geopend waarin je begin- en einddatum kunt invullen. Wanneer het een gecombineerde datum/tijd kolom betreft dan kun je achter de data ook begin- en eindtijd invullen.

Met het kalender knopje in het datumveld kun je de kalender openen en een datum kiezen. Wanneer je een Van datum invult dan word je automatisch gedwongen om een T/m datum te kiezen die niet voor de Van datum ligt. Met het kruis knopje rechts van het datumveld kun je de datum wissen.

Wanneer je alleen een Van datum invult dan worden alle records eruit gefilterd waarvoor geldt dat de datum gelijk is aan of later is dan de ingevulde datum.

Wanneer je alleen een T/m datum invult dan worden alle records eruit gefilterd waarvoor geldt dat de datum gelijk is aan of eerder is dan de ingevulde datum.

Sorteren
Het is mogelijk om oplopend of aflopend te sorteren op één kolom in een lijstscherm. Dit kan door te klikken op de titel boven een kolom. Een enkele rode pijl, rechts naast de kolomtitel, geeft aan dat het lijstscherm is gesorteerd op deze kolom. Door nogmaals op de kolom te klikken kan worden geschakeld tussen oplopend (pijl wijst naar beneden) en aflopend (pijl wijst omhoog).

Filters wissen
Wanneer er op een kolom een filter actief is dan kan deze filter worden verwijderd met de  knop bij die kolom.

Met de actieknop ‘Filters wissen’ kun je in één keer alle actieve filters bij alle kolommen in een lijstscherm wissen

Instellingen vasthouden
De ingestelde filters en sortering worden opgeslagen in je gebruikersinstellingen. Dit betekent dat na uit- en inloggen in Testersuite de door jou ingestelde filters en gekozen sortering in lijstschermen actief blijven.