Voor het importeren van release notes heb je een Excel of CSV bestand nodig. Indien de leverancier van de bedrijfsapplicatie de release notes niet in dit formaat aanlevert dan moet dit bestand handmatig worden aangemaakt. Wanneer de leverancier de release notes in XML format aanlevert dan is handmatig omzetten niet nodig. Excel heeft namelijk een functie voor het importeren van XML bestanden.
Om de workflow voor het testen op basis van release notes zo goed mogelijk te ondersteunen, adviseren we de volgende aanpak voor het importeren van release notes:
- Zorg ervoor dat het testtraject waar je de release notes gaat importeren de productenboom bevat van de bedrijfsapplicatie waar de release notes betrekking op hebben. Is deze productenboom al aanwezig in de Masterlist? Haal deze dan op uit de Masterlist in het testtraject waar je de release notes gaat beoordelen en gaat testen. Is deze productenboom nog niet aanwezig in Testersuite? Importeer dan eerst een productenboom voordat je de release notes gaat importeren. Wanneer het niet zo’n lange productenboom is dan kun je de producten natuurlijk ook handmatig aanmaken in Testersuite in plaats van importeren.
- Zorg ervoor dat je een Excel of CSV bestand hebt met release notes. De kolomnamen moeten te herleiden zijn naar de namen van de Testersuite requirement velden die je wilt vullen.
- Start de importfunctie in Testersuite. Kies voor het importeren van requirements, kies het testtraject waar de productenboom zich bevindt en selecteer het importbestand met release notes. Klik daarna op Volgende.
- Je gaat naar Stap 2 en het importbestand wordt getoond. Controleer zo nodig het importbestand en klik op Volgende.
- Je gaat naar stap 3 van de import. Koppel hier de juiste kolommen in het importbestand aan de requirement velden in Testersuite.
- Koppel het veld ‘Product’ aan de kolom waar de applicatieonderdelen (applicatiemodules) in staan. Wanneer deze kolom in het importbestand applicatieonderdelen bevat die niet als product voorkomen in het testtraject in Testersuite dan zie je rechts een foutmelding. Je kan er in dat geval voor kiezen om de missende producten automatisch aan te laten maken in het testtraject waar je gaat importeren. Vink daarvoor de volgende checkbox aan:
- Is je productenboom voorafgaand aan het importeren op orde, dan kan er bij het importeren voor gekozen worden om het standaard requirement veld ‘Beoordelaar’ te vullen met de ‘Eigenaar’ van het gerelateerde product (applicatieonderdeel).
- Koppel het veld Status niet aan een kolom van het importbestand maar kies als vaste waarde de status ‘Nieuw’. Wanneer je de release notes importeert met de status ‘Nieuw’, kun je na het importeren in de lijst met requirements met Massa wijzigen alle statussen op ‘Beoordelen’ zetten. Op dat moment worden alle beoordelaars per mail geïnformeerd. Ze krijgen dan één gecombineerde mail met daarin alle requirements die de status beoordelen hebben gekregen.
- Koppel het veld Type niet aan een kolom van het importbestand maar kies als vaste waarde ‘Release note’.
- Indien van toepassing koppel je het veld ‘Note soort’ aan de kolom met het type release note