Testersuite is opgebouwd uit een aantal modules. De volgende afbeelding geeft de samenhang weer tussen de verschillende modules.
Testtrajecten
In Testersuite worden de testactiviteiten uitgevoerd in testtrajecten. Er worden testtrajecten aangemaakt om te testen in complexe projecten maar ook voor het testen van wijzigingen in een beheer situatie worden in Testersuite testtrajecten gemaakt.
Producten en Requirements
Producten zijn de applicaties en/of processen die in een testtraject worden getest. In Testersuite is het mogelijk om een hiërarchie van producten op te zetten. Feitelijk is dit een weergave van de scope van een testtraject. De eisen die worden gesteld aan de producten kunnen worden vastgelegd in de vorm van requirements. Denk daarbij aan user stories of wijzigingen. Voor het managen van de requirements worden onder andere de ontwikkelaar, prioriteit en status vastgelegd. Voor het testen van de producten en requirements worden er testcases gemaakt in de module Testontwerp.
Testontwerp
Het ontwerpen (specificeren) van tests vindt plaats in de module Testontwerp. Testersuite kent twee verschillende soorten tests: testcases voor het gedetailleerd testen van systeemonderdelen en testscenario’s voor het testen van (end-to-end) processen. De mate van detaillering van de tests bepaal je in Testersuite helemaal zelf.
Testuitvoer
Een testcoördinator kopieert in de module Testuitvoer de testcases en testscenario’s die ontworpen zijn naar zogenoemde testruns. Op die manier wordt aangegeven in welke volgorde de tests moeten worden uitgevoerd. De testruns worden ingepland en toegewezen aan testers die ze moeten uitvoeren. De testers leggen de resultaten vast in de testruns en maken waar nodig direct bevindingen aan.
Bevindingen
In deze module worden de (test)bevindingen geregistreerd en beheerd. Bevindingen kunnen direct tijdens het uitvoeren van testruns worden aangemaakt. Voordeel is dat alle contextinformatie over de uitgevoerde test in de bevinding wordt vastgelegd. Ontwikkelaars kunnen hierdoor bevindingen snel oplossen. Daarnaast is het mogelijk om losse bevindingen aan te maken. Status, prioriteit, schermprints en koppeling naar product of requirement zijn standaard onderdelen van een bevinding.
Rapportages
Met behulp van de Rapportage module wordt inzicht gegeven in de voortgang van de testactiviteiten en de testdekking over de producten en requirements in het testtraject. Testersuite bevat standaard rapportages over requirements, testontwerp, testuitvoering en bevindingen. Rapporteren per risicoklasse en per product of requirement geeft zicht op de status van het testtraject zodat waar nodig direct kan worden bijgestuurd. Je kunt naast de standaard rapportages ook eigen rapportages maken. Voor het informeren van stakeholders zijn de rapportages eenvoudig te printen of exporteren.