Importeren testcases

Naast het maken van testcases in Testersuite is het ook mogelijk om testcases te importeren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als er al testcases aanwezig zijn die je in Testersuite wilt hebben. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om testcases eerst uit te laten werken in Excel en ze daarna te importeren. In dat geval is het handig om degenen die de testcases moeten uitwerken onze Excel template te geven. Deze template kun je downloaden in de importfunctie. Meer informatie over de importfunctie kun je hier vinden.

Logische testgevallen opstellen met de ‘data combinatie test
Wil je logische testgevallen opstellen met behulp van de ‘data combinatie test’ om ze daarna te importeren in Testersuite? Wij hebben een handige Excel template ontwikkeld waarmee je dit kan doen. Je stelt alle mogelijke varianten (combinaties) op met deze template en importeert vervolgens de varianten als logische testcases in Testersuite. Een voorbeeld:

Je wilt de verschillende varianten voor bestellingen via de website testen. Om zeker te weten dat je geen varianten over het hoofd ziet ga je met behulp van de ‘data combinatie test’ een matrix opstellen. Eerst bepaal je de zogenaamde ‘determinanten’ en de bijbehorende ‘waardes’.

Wanneer je het aantal waardes per determinant met elkaar vermenigvuldigt dan weet je hoeveel mogelijke varianten er zijn. In dit voorbeeld dus 2 x 2 x 2 x 3 = 24 varianten.

Als je de determinanten en waardes hebt bepaald dan kun je in Testersuite in de customizing een veld van het type ‘Meerdere waardes’ toevoegen aan een testcase. Noem dat veld bijvoorbeeld ‘Variant’.

Vervolgens bepaal je alle mogelijke combinaties (varianten) door een matrix op te stellen. Iedere waarde wordt een kolom en iedere rij wordt een variant. Gebruik hiervoor onze Excel template. De kolom ‘Variant’ in de template bevat formules om de varianten te genereren. Dit is nodig om uiteindelijk de varianten te importeren in Testersuite.

Vervolgens bepaal je welke varianten je wilt testen en verwijder je eventueel de varianten die je niet wilt testen. Daarna kun je het Excel bestand gebruiken als importbestand om testcases aan te maken in Testersuite.

De Excel template kun je hier downloaden:

Bij het importeren van de varianten als testcases kun je de kolom ‘Variant’ koppelen aan het meerdere waardes veld ‘Variant’ dat je hebt aangemaakt in de customizing. Daarnaast moet je de kolom ‘Variant’ ook koppelen aan het veld ‘Lange omschrijving’ van de testcase. Dit zorgt ervoor dat bij het uitvoeren van de testcase in een testrun de variant wordt weergegeven in de omschrijving van de teststap.

Het resultaat is uiteindelijk dat voor iedere variant in het importbestand een logische testcase is aangemaakt in Testersuite.

In de lijst met testcases in Testersuite kun je nu zoeken / filteren op bijvoorbeeld alle testcases met een variant waarbij er wordt betaald met Ideal.

Wil je graag aan de slag met het specificeren van testgevallen op basis van de data combinatie test en deze vervolgens importeren als testcases in Testersuite maar heb je daar hulp bij nodig? Stuur een mail naar support@testersuite.nl en we helpen je graag verder!