Rollen en rechten

Testersuite kent binnen iedere omgeving verschillende rollen met bijbehorende rechten (autorisaties). De volgende rollen kunnen worden toegekend aan eindgebruikers:

• Beheerder
  • Masterlist beheerder
  • Testcoördinator
  • Tester
  • Ontwikkelaar
  • Alleen lezen

De volgende matrix geeft een overzicht van de autorisaties die bij de verschillende rollen horen.

Masterlist leesrechten voor de rollen Testcoördinator en Tester
Het is mogelijk om Masterlist leesrechten toe te kennen aan de rollen Testcoördinator en Tester. Of deze rollen Masterlist leesrechten moeten krijgen is in te stellen in de Administrator portal (onder Instellingen). Meer informatie daarover kun je hier vinden.

Uitzonderingen voor de rol ‘Ontwikkelaar’
Gebruikers met de rol Ontwikkelaar mogen geen bevindingen sluiten. Dit betekent dat deze gebruikers de status van een bevinding niet kunnen wijzigen naar een status die de bevinding sluit. Voorbeeld: status wijzigen naar Hertest is toegestaan, status wijzigen naar Opgelost is niet toegestaan.

Gebruikers van het type ‘Dummy’
Gebruikers van het type Dummy kunnen niet inloggen in Testersuite. Dit type gebruiker is bedoeld om personen die geen toegang krijgen tot Testersuite toch deelnemer te kunnen maken in testtrajecten. Deze ‘gebruikers’ kunnen dan in zogenaamde ‘user-list’ velden worden gekozen. Bijvoorbeeld als ontwikkelaar bij een requirement of als behandelaar bij een bevinding.

Toegang tot testtrajecten
Gebruikers hebben alleen toegang tot de testtrajecten waar ze als deelnemer aan gekoppeld zijn. Uitzondering hierop zijn gebruikers met de rol Beheerder of Masterlist beheerder. Deze gebruikers hebben toegang tot alle testtrajecten, dus ook de testtrajecten waar ze geen deelnemer zijn.

Administrator rechten
Gebruikers met administrator rechten kunnen gebruikers beheren in de Administrator portal. Daarnaast kunnen administrators gebruikers toegang geven tot omgevingen. Daarbij wordt aangegeven welke rol (dus welke rechten) een gebruiker in een omgeving heeft.

In de volgende tabel is te zien welke bevoegdheden (taken) een Administrator heeft. Daarbij is aangegeven welke bevoegdheden gebruikers met de rol beheerder in een omgeving hebben.

Meer informatie over de Administrator portal is hier te vinden.